aea.se

Mottagna tummar upp2
Motagna tummar ner5
Karma:-2 (tummar upp-tummar ner)ottagna badges

Inga Badges funnaDefinitioner (28)

1

2   2

arbetsvillkor


Det antal månader och timmar som du minst måste arbeta under ramtiden för att ha rätt till a-kassa. För närvarande är arbetsvillkoret sex månaders arbete med minst 80 timmar per månad.
Källa: aea.se

2

0   0

aktivitetsrapport


Som arbetssökande ska du varje månad lämna in en aktivitetsrapport till arbetsförmedlingen där du redogör för ditt arbetssökande. 
Källa: aea.se

3

0   0

anmälan


För att kunna få a-kassa måste du vara anmäld på Arbetsförmedlingen och anmälan kan aldrig ske retroaktivt.
Källa: aea.se

4

0   0

arbetslös


För att räknas som arbetslös måste du ha förlorat arbetstid, vara anmäld på Arbetsförmedlingen, vilja och kunna ta lämpliga arbeten och vara aktivt arbetssökande.
Källa: aea.se

5

0   0

avstängning


Du kan bli avstängd från ersättning om du missköter ditt arbetssökande, förlänger tiden i arbetslöshet eller orsakar din arbetslöshet. Läs mer här.
Källa: aea.se

6

0   0

bisyssla


Extraarbete (anställning eller eget företag) som du varaktigt har haft samtidigt som du utfört annat arbete på heltid i minst tolv månader före arbetslösheten. En bisyssla behöver inte redovisas på kassakorten och påverkar därför inte antalet ersättningsdagar per vecka.
Källa: aea.se

7

0   0

dagpenning


Den ersättning per dag som du har rätt till när du är arbetslös. Som mest kan du få fem ersättningsdagar per vecka. Högsta möjliga dagpenning är 680 kronor, ersättningen är skattepliktig och pensionsgrundande.
Källa: aea.se

8

0   0

deltidsbegränsning


För dig som deltidsarbetar finns en begränsning på 75 ersättningsdagar. Det betyder att du bara kan få 75 dagar utbetalda i veckor som du delvis arbetar och delvis är arbetslös.
Källa: aea.se

9

0   0

ersättningsperiod


Det antal ersättningsdagar som du som mest kan få vid arbetslöshet utan att på nytt behöva uppfylla arbetsvillkoret. En ersättningsperiod är 300 ersättningsdagar (ca 14 månader om du är helt arbetslös). Men du som är förälder till barn under 18 år kan få 450 dagar.
Källa: aea.se

10

0   0

grundvillkor


Grundvillkoren för ersättning är att du är arbetsför och oförhindrad att ta arbete. Du ska vara anmäld på arbetsförmedlingen och stå till arbetsmarknadens förfogande. För att ha rätt till ersättning måste kraven vara uppfyllda under hela den period du söker ersättning. Om något krav inte uppfylls upphör rätten till ersättning tills dess du uppfylle [..]
Källa: aea.se


För att se alla definitioner för 28, logga in!