bosonsbyra.se

Woonplaats:1
Mottagna tummar upp18
Motagna tummar ner37
Karma:-18 (tummar upp-tummar ner)ottagna badges

Inga Badges funnaDefinitioner (398)

1

10   3

urval


Görs oftast slumpmässigt med hjälp av statistiska metoder för att få fram en representativ befolkning/population, vars intervjusvar sedan ligger till grund för en rättvisande belysning av olika frågeställningar.
Källa: bosonsbyra.se

2

1   2

validitet


Om undersökningen verkligen mäter det man avser att den ska mäta. Är av avgörande betydelse för om och hur man kan tolka och använda en undersökning.
Källa: bosonsbyra.se

3

1   2

temo


Undersökningsföretag som genomför en mängd olika undersökningar, t e x mediaundersökningar, värderingsundersökningar, mätningar av såväl kommunikativa mål före- och efter kampanjer som effektmål, olika reklammätningar (Respons, Buy Test, Pre*Vision, Respons Tracking) och varumärkesundersökningar.
Källa: bosonsbyra.se

4

1   3

rgb


Röd, Grön, Blå. De tre grundfärgerna som bildskärmen använder för att få fram bilder. Ju starkare färgerna lyser desto ljusare blir det (kallas additativa) till skillnad från färgsystemet CMYK som används vid tryck där färgerna bara blir mörkare ju mer färg som kommer till (kallas subraktiva).
Källa: bosonsbyra.se

5

1   3

rbs


Run by Station. Annonsören köper ett visst antal kontakter i en kanal som TV-kanalen placerar. Reklamkampanjen pågår till dess den avtalade TRP-nivån uppnås. Ger en lägre kontaktkostnad jämfört med att köpa specifics.
Källa: bosonsbyra.se

6

1   3

kontaktkostnad


Pris för att nå en individ med ett annonsinförande eller ett reklaminslag. Räknas fram genom att dela kostnaden för införandet eller reklaminslaget med antalet personer som nås.
Källa: bosonsbyra.se

7

1   3

interaktiv


En slags dialog mellan program och användare. Ett interaktivt program kommunicerar med användaren som därmed kan påverka programmets utveckling i realtid. Exempel på interaktiva radio- och TV-program: Ring så spelar vi med Hasse Telemmar, Bingolotto, Eurovisionsschlagerfestivalen, På Rymmen, Vem vill bli miljonär m fl.
Källa: bosonsbyra.se

8

1   2

demografiska data


Kön, ålder, inkomst, utbildning, boendeform etc.
Källa: bosonsbyra.se

9

1   1

allmänna ord


Bruttoräckvidd Summan av alla kontakter. Samma tittare, lyssnare, läsare kan räknas flera gånger. (Bruttoräckvidd i procent – BRV, GRP, TRP – se ”TV-termer” nedan.)
Källa: bosonsbyra.se

10

0   2

ö i mälaren


I Mälaren ligger Sveriges största insjöö – Selaön, där Bosons Byrå finns. Ön är indelad i två delar, Ytterselö och Överselö. Till ön hör även ett hundratal mindre öar och holmar.
Källa: bosonsbyra.se


För att se alla definitioner för 398, logga in!