fazer.se

Website:https://www.fazer.se/
Mottagna tummar upp6
Motagna tummar ner21
Karma:-14 (tummar upp-tummar ner)ottagna badges

Inga Badges funnaDefinitioner (34)

1

2   7

degspad


När du bakar hemma kan du påverka brödets karaktär genom valet av degspad. Du kan exempelvis använda vatten, filmjölk eller yoghurt. Mjölk ger en mjuk skorpa medan vatten ger en mer frasig skorpa. Filmjölk och yoghurt gör att brödet blir lite syrligt.
Källa: fazer.se

2

2   0

konserveringsmedel


Konserveringsmedel används för att få en längre hållbarhet på brödet så att det inte skall mögla.
Källa: fazer.se

3

1   1

durumvetemjöl


Durumvete är en vetesort som är extra rik på proteiner. Durumvete lämpar sig särskilt väl till pasta och vissa bröd beroende på vilken karaktär som önskas.
Källa: fazer.se

4

1   1

fullkornsbröd


Ett bröd måste innehålla minst 50 % fullkorn i färdigbakat bröd för att få marknadsföras som fullkornsbröd.
Källa: fazer.se

5

0   2

dinkelvetemjöl


Dinkel är en av våra äldsta vetesorter. Spelt är ett annat namn för dinkel. Brödet blir lite mörkare och ger en något fylligare och mustigare smak.
Källa: fazer.se

6

0   2

emulgeringsmedel


Emulgeringsmedel används för att fett och vatten ska kunna blandas.
Källa: fazer.se

7

0   2

fibrer


Det finns både lösliga och olösliga fiber, båda är nyttiga fast på olika sätt. Havreprodukter innehåller bland andra de lösliga fibrerna betaglukaner. Olösliga fibrer finns bland annat i fullkornsråg och i vetekli. Bröd, frukt och grönsaker är viktiga fiberkällor. Med två smörgåsar till frukost och ett äpple på eftermiddagen kommer du långt! [..]
Källa: fazer.se

8

0   1

fullkornsmjöl


I ett fullkornsmjöl har hela spannmålskärnan använts. Många vitaminer och mineraler finns i sädeskornens yttersta lager. I ett fullkornsmjöl finns alla nyttigheter kvar i mjölet, eftersom det yttersta lagret inte har skalats bort. Fullkorn kan vara mjöl, gryn, flingor, kross eller hela korn. Fullkornsmjöl av råg är det mjöl som innehåller mest fibr [..]
Källa: fazer.se

9

0   2

fördeg


En fördeg är en deg som får jäsa över natten. Genom jäsningen bildas naturliga mjölksyror som gör att mjölets smaker utvecklas till fullo.
Källa: fazer.se

10

0   2

gluten


Gluten är proteiner som finns naturligt främst i vete, råg och korn. När ett bröd jäser bildas det små bubblor. Gluten bildar då en väv som håller kvar dessa bubblor i brödet och därmed ger det volym. Havre innehåller minst gluten av våra fyra sädesslag och vete innehåller mest gluten.
Källa: fazer.se


För att se alla definitioner för 34, logga in!