hbtqkojan.se

Website:https://www.hbtqkojan.se/cgi-sys/suspendedpage.cgi
Mottagna tummar upp1
Motagna tummar ner4
Karma:-2 (tummar upp-tummar ner)ottagna badges

Inga Badges funnaDefinitioner (25)

1

1   1

genderqueer


kan användas av personer som inte vill definiera sin könsidentitet och/eller sin sexuella identitet.  
Källa: hbtqkojan.se

2

0   0

hbtq


är en förkortning som står för Homosexuell, Bisexuell, Transperson och Queer. Förkortningen rör könsidentitet och sexuell identitet och används till exempel när man pratar om gruppen hbtq-personer.
Källa: hbtqkojan.se

3

0   0

könsidentitet


är en persons självidentifierade kön, det vill säga det kön en person känner sig som. Alla människor har själv rätt att bestämma vilken könsidentitet man har.
Källa: hbtqkojan.se

4

0   0

könsuttryck


handlar om hur en person uttrycker sitt kön. Det gör du till exempel genom kläder, kroppsspråk, frisyr, socialt beteende, röst samt om och hur du sminkar dig.
Källa: hbtqkojan.se

5

0   0

biologiskt kön


definieras utifrån inre och yttre könsorgan, könskromosomer och hormonnivåer, alltså utifrån om man har äggstockar, testiklar, snippa, snopp, högst nivåer av östrogen eller testosteron, eller har XX eller XY-kromosomer.
Källa: hbtqkojan.se

6

0   1

juridiskt kön


är det kön som står registrerat i folkbokföringen, i passet, i ens legitimation. Ens juridiska kön framgår också av personnumret. I Sverige finns två juridiska kön: tjej/kvinna eller kille/man. Alla barn som föds tilldelas ett juridiskt kön (baserat på deras biologiska kön). Om man fått diagnosen transsexuell kan man ansöka till Rättsliga rådet om [..]
Källa: hbtqkojan.se

7

0   0

transperson


beskriver en person vars könsidentitet och könsuttryck bryter mot samhällets normer kring kön. Trans handlar om kön och det finns många olika sätt att vara trans på. Som transperson kan man ha vilken sexuell läggning som helst. 
Källa: hbtqkojan.se

8

0   0

transsexuell


innebär att en person identifierar sig som ett annat kön än det biologiska och juridiska kön som tilldelades personen vid födseln. Transsexuella personer har ofta en önskan att förändra kroppen helt eller delvis, främst genom hormonell och kirurgisk behandling. I Sverige kan transsexuella personer även få ändra sitt juridiska kön och få ett nytt pe [..]
Källa: hbtqkojan.se

9

0   0

ftm


är en förkorting för Female to Male och beskriver en person som vid sin födsel registrerades som tjej och önskar korrigera sin kropp till att bli en mer typisk manskropp. 
Källa: hbtqkojan.se

10

0   0

mtf


är en förkortning för Male to Female, beskriver en person som vid sin födsel registrerades som kille men som önskar korrigera sin kropp till en mer typisk tjejkropp. 
Källa: hbtqkojan.se


För att se alla definitioner för 25, logga in!