umo.se

Mottagna tummar upp12
Motagna tummar ner8
Karma:5 (tummar upp-tummar ner)ottagna badges

Inga Badges funnaDefinitioner (106)

1

2   0

mainstream


Mainstream är ett engelskt ord för ”det som följer strömmen”. Det används när man pratar om det som de flesta gör, tycker eller gillar.
Källa: umo.se

2

2   0

stereotyp


Stereotyp är en förenklad förklaring eller beskrivning av hur någon är, utifrån vissa drag eller egenskaper. Dessa drag eller egenskaper förstärks, och andra (individuella) sidor får mindre plats. Stereotyper kan ge föreställningar om att alla inom en viss grupp skulle ha dessa drag eller egenskaper.
Källa: umo.se

3

1   1

androgen


Androgen betyder förmanligande. Anabol betyder uppbyggande. Alla anabola androgena steroider har båda effekterna.
Källa: umo.se

4

1   0

dragking


Att vara dragking innebär att man klär sig som en man, ofta på ett överdrivet sätt. Det kan vara för att underhålla andra eller för leka med samhällets förväntningar och osynliga regler för hur tjejer och killar ska vara. Att vara dragking är ett av flera sätt som man kan vara transperson på.
Källa: umo.se

5

1   0

intersexuell


Intersexuell är när man har könsorgan som inte visar om man är kille eller tjej. Eller så har man gener som inte visar tydligt om man är kille eller tjej. Att vara intersexuell är ett av flera sätt som man kan vara transperson på.
Källa: umo.se

6

1   0

konvention


En konvention, som till exempel barnkonventionen, är regler som många länder tillsammans har kommit överens om och lovat att följa.
Källa: umo.se

7

1   0

norm


Normen är det som anses ”normalt”, som är accepterat och förväntat. Till exempel när det gäller hur man ska se ut eller bete sig. Att tillhöra en norm ger ofta fördelar i samhället, som att det på många platser är lättare att ta sig fram utan rullstol eller att kristna högtider är röda dagar i svenska almanackor. Både normer oc [..]
Källa: umo.se

8

1   0

sexism


Sexism är att nedvärdera någon på grund av personens kön.
Källa: umo.se

9

1   0

sexuell läggning


Sexuell läggning är ett samlingsord för heterosexualitet, bisexualitet och homosexualitet.
Källa: umo.se

10

1   0

vävnad


Vävnader består av celler, som är kroppens byggstenar. Det finns olika slags vävnader, till exempel fettvävnad och muskelvävnad.
Källa: umo.se


För att se alla definitioner för 106, logga in!