watchonline.se

Mottagna tummar upp3
Motagna tummar ner0
Karma:2 (tummar upp-tummar ner)ottagna badges

Inga Badges funnaDefinitioner (37)

1

2   0

takometer/tachometer


En tachometer är en skala för att mäta hastigheter. Tachometern konverterar sekunder (maximalt 60) till kilometer i timmen. För att kunna använda tachometern så måste en referenssträcka finnas tillgänglig.
Källa: watchonline.se

2

1   0

rattrapante


Rattrapante är en avancerad komplikation som består i en andra sekundvisare som rör sig oberoende av den första. Kronografer med rattrapante gör att man kan mäta mellantider utan att avbryta tidmätningen.
Källa: watchonline.se

3

0   0

analog


I klocksammanhang betyder analog visning att klockan visar tiden med hjälp av visare. Motsatsen till analog visning är digital visning där tiden visas på en LCD-display eller via lysdioder.
Källa: watchonline.se

4

0   0

atm


ATM står för atmosfärens övertryck. När en klocka sänks ner i vatten så uppstår ett tryck mot klockan. Ett ATM motsvarar ett teoretiskt vattentryck på ungefär 10 meter. För att kunna bada med en klocka så rekommenderas att den klarar 10 ATM/100m. För att kunna tubdyka med sin klocka så rekommenderas att den klarar minst 20 ATM.
Källa: watchonline.se

5

0   0

arabiska siffror


Arabiska köpmän introducerade på medeltiden de siffrorna vi idag använder i västvärlden. De kallas därför arabiska; 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.
Källa: watchonline.se

6

0   0

automatiska klockor


I en automatisk klocka dras klockans drivfjäder upp via en rotor, energin för att rotorn ska röra sig kommer av den kinetiska energi dess bärare åstadkommer. Om bäraren lägger ifrån sig klockan så håller energin som lagrats i fjädern (gångreserven) klockan igång. Gångreserven räcker vanligtvis ett till tre dygn.
Källa: watchonline.se

7

0   0

bakboett


Bakboetten är baksidan på boetten och finns som skruv- alternativt tryckbakboett. Bakboetten på exklusiva klockor är ofta konstnärligt utformad. Den kan t.ex. ha inskriptioner och vara transparent. En transparent bakboett fungerar som ett fönster in till klockan och visar urverkets bryggsida.
Källa: watchonline.se

8

0   0

bakåtriktad display


En bakåtriktad display visar tiden linjärt istället för, som de flesta analoga klockor gör, cirkulärt.
Källa: watchonline.se

9

0   0

boett


Boetten är skalet urverket är monterat i.  Rostfritt stål är dett absolut vanligaste materialet hos klockor av bra kvalité.
Källa: watchonline.se

10

0   0

bygelspänne


Ett bygelspänne påminner om spännet som håller ihop ett midjebälte. Bygelspännet är ett klassiskt spänne som ofta används för att hålla ihop läder- och gummiarmband. Evig kalender En evig kalender, eller perpetual kalender, tar hänsyn till månaders längd och skottår. En skottdag läggs till varje år som är jämnt delbart med fyra, [..]
Källa: watchonline.se


För att se alla definitioner för 37, logga in!