På Betydelse-definition.com kan du söka i flera ordböcker samtidigt. Tusentals av betydelser i vår sökmotor var tillagda av besökare som dig. Alla ord och definitioner är välkomna. Det kan vara betydelser av svåra ord, namn, slang, utländska ord eller till och med ord du har hittat på själv. Gör oss och andra besökare glada och lägg till ett ord! Lägg till betydelse

Senaste definitionerna
1 Thumbs up   3 Thumbs down

benne


Benägen att ta sitt liv; begå självmord. Att en person inte längre vill leva, utan är beredd att gå vidare till nästa stadie, efterlivet. Exempel: "Tyvärr baby, jag är benne."
Kungen Calle - 8 september 2017

1 Thumbs up   1 Thumbs down

vlad iii dracula


Han var en ond man men trots det var han ändå bra på att döda gamlingar när dom själva var på väg att avlivas så han lät dom död tidigare och att han hade en fiende som även var hans fars fiende!
Mikael - 3 september 2017

2 Thumbs up   1 Thumbs down

ryssby


Ryssarnas ställe, denna betydelse kommer från Ryssarnas invasion år 1829 där de då bosatte sig och byggde upp sitt läger för att senare fortsätta ut på västkusten.
Karl Detro - 30 augusti 2017

1 Thumbs up   3 Thumbs down

klyddekaffe


Ett samlingsbegrepp på alla kaffetyper t.ex. Espresso, Latte,
Chailatte, Cappucino m fl , som inte är vanligt bryggkaffde
Lars Rune Larsson - 17 augusti 2017

0 Thumbs up   1 Thumbs down

motorsegelflygplan


Motorsegelflygplan finns i tre kategorier:
TMG, Touring Motor Glider, turmotorsegelflygplan, ett luftfartyg med fast monterad motor och propeller som i huvudsak används med motorn igång och därvid kan starta själv. Den kan då användas för förflyttning som ett vanligt flygplan, men ska uppfylla vissa tekniska krav så att det även kan flyga med motorn/motorerna avstängda.
SLG, Self-launching Glider, självstartande segelflygplan, ett luftfartyg med infällbar motor och/eller propeller som med dessa infällda oftast liknar ett vanligt segelflygplan. Det har kapacitet att starta själv, men är oftast opraktiskt att använda för längre förflyttningar med motorn igång.
SSG, Self-sustaining glider, självupphållande segelflygplan, ett luftfartyg med motor som inte själv kan starta från marken, men som har infällbar motor/propeller som ger möjlighet att starta den i luften och använda den för att undvika att landa på andra platser än önskade.
Beroende på regelverk kan de olika typerna flygas på segelflygcertifikat eller motorflygcertifikat och kan ha olika utbildningsvägar, ibland tillsammans med segelflygplan utan motor.
De är försedda med kolvmotor/er, turbinmotor/er eller elmotor/er och kan vara en- eller tvåsitsiga.
Anders Lidén - 8 augusti 2017

1 Thumbs up   1 Thumbs down

överofficer


Efter att benämningen officer blev vanlig i slutet av medeltiden började man skilja mellan överofficerare och underofficerare, beroende på ansvarsgraden i uppgifterna. Benämningen överofficerare förenklades senare till enbart officerare.
Anonym - 10 juli 2017

3 Thumbs up   1 Thumbs down

vallmanism


Vallmanismen tillhör non-figurativ konst, där grundelementen utgörs av magi, symbolism och det barnsligt naiva. Exempelvis kan nämnas konstnären Miro och den romantiska inställningen till naturen där Henri Rousseau spelar en betydande roll inom konsthistorien. Medan dessa nämnda inriktningar stannar vid värdering av omgivningen och icke aktivt bestämmande av värdet, så är vallmanismen en vidareutveckling av människans roll inte bara som passiv betraktare av dess omvärld utan även en aktiv varelse med möjlighet att påverka sig själv och sinnets inre vid betraktande av sak, plats eller händelse, men kan också influera personer i sin omgivning. Även små ting och händelser kan ha stort inflytande på händelseförloppet och därmed ens lycka och färg. Till skillnad från Andy Warhol så förmedlade Vallman inte bara en ny syn på vardagsföremål utan också deras inneboende föränderliga värde som man själv kan bestämma. Vallman ville föremedla detta levnadssätt till så många som möjligt genom sin egen konst.
Anonym - 14 juni 2017

1 Thumbs up   3 Thumbs down

jacka


Klädesplagg för överkropp med dragkedja i framstycket.
Anonym - 6 juni 2017

2 Thumbs up   3 Thumbs down

maktmissbruk


Maktmissbruk kan utövas av personer med lång livserfarenhet, av just det skälet att de levt längre än många andra. De legitimerar sin rätt att styra och ställa enbart på grund av hög ålder. Ofta tar de för givet att "med ålder följer visdom", vilket långt ifrån alltid är fallet.
Janne Westberg - 17 maj 2017

1 Thumbs up   3 Thumbs down

nässeldjur


• Nässeldjur är djur med speciella celler, så kallade nässelceller. Nässeldjur är Uppbyggda av ektoderm och endoderm. Nässeldjurens celler kan skjuta ut bränntrådar med gift i. Ett exempel på ett nässeldjur är maneten.
Anonym - 24 mars 2017

2 Thumbs up   4 Thumbs down

elberedskapsavgift


En statlig avgift för finansiering av regeringens pompa o ståt.
Fler avgifter är att vänt både här o där för att finansiera politikers dyra livsstil.
pluring - 20 mars 2017

2 Thumbs up   2 Thumbs down

terapeutiskt index


Ett läkemedels terapeutiska index får man om man dividerar dosen som resulterar i toxicitet med dosen ger en önskvärd behandlingseffekt. Begreppet terapeutiskt index visar säkerhetsmarginalen beträffande ett läkemedel genom att titta på det förhållandet mellan effekt och skadlig dosering.
Linn - 12 mars 2017

5 Thumbs up   4 Thumbs down

aram


Aram är ett arameisk namn och betyder; hög,höghet eller upphöjd. Aram var femte sonet till Noas förstfödde son Sem, enligt GT:n
(1 Mos 10:1 & 10:22) och var araméernas anfader.
Aram var även namnet på Syrien fram till århundradena e Kr.

Aram uppkommer som tillägsnamn på de tiotals stater araméerna upprättade i Syrien och Irak. Några att nämna: Aram Damascus, Aram Maaka, Aram Soba, Aram Tob.

Namnet Aram är vanligt bland Arams folk, araméerna-syrianerna och förekommer även i östlig benämning Orom.
Aram Baryamo - 28 februari 2017

2 Thumbs up   2 Thumbs down

örnen har landat


Den engelske backhopparen Micael ""Eddie" Edwards deltog vid OS-Calgary 1988. Han tog publiken med storm trots brist på erfarenhet. Reportrarna var spända på hur han skulle lyckas med landningen och refererade till Neil Armstrongs ord vid månlandningen.
Anonym - 22 februari 2017

2 Thumbs up   2 Thumbs down

kolik


Ingen fast föda kan gå ut i tjocktarmen. Den överfyllda magsäcken skapar ett tryck under bröstkorgen som påverkar andning och balans och starkt obehag och smärtor. Laxeringsmedel fungerar inte. Tarmsystemet blir helt tömt på fast avföring
Tor-Helger Gustafsso - 12 februari 2017

0 Thumbs up   1 Thumbs down

mello


På 1950-talet fanns det ett litet företag, Mello Co i Landskrona. Företaget lanserade en egen uppfinning, en bärbar minigolfbana, Mello minitayrgolfbana.
Minigolfbanan försökte företaget sälja till pensionat, där svenskar med god ekonomi firade semester på den tiden. Men ägarna till pensionaten ville inte ha mer grejor att ”städa undan”, så det blev inte många sålda. Det finns enstaka exemplar av minigolfbann kvar än idag.
Lars Olefeldt - 12 februari 2017

1 Thumbs up   1 Thumbs down

statsbudget


statsbudget. Plan över statens inkomster och utgifter under ett år. Statsbudgeten är regeringens förslag till budget som läggs fram i två steg till riksdagen. Det första steget är i vårpropositionen som innehåller riktlinjer för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken.
Alex - 3 februari 2017

1 Thumbs up   2 Thumbs down

satellit


En satellit är en himlakropp eller en maskin som kretsar runt en större himlakropp. Det kan den med hjälp av gravitationskraften. En satellit kan vara T.ex en måne. En maskin satellit kan vara en maskin som tar emot sändningar från telefon och sms. Utan dom skulle inte GPSen i bilen eller mobilen fungera.
TTBob - 2 februari 2017

2 Thumbs up   3 Thumbs down

gräddhylla


Gräddfilla: det fenomen som uppstår då en semla plötsligt rymmer, och man i all hast försöker fånga den, men innehållet istället placerar sig i dekolletaget.
(Lånat från snäll Malåbo, hoppas ok, C.K) ;)
Mirjam Eliasson - 29 januari 2017

2 Thumbs up   3 Thumbs down

gräddhylla


Gräddfilla: det fenomen som uppstår då en semla plötsligt rymmer, och man i all hast försöker fånga den, men innehållet istället placerar sig i dekolletaget.
(Lånat från snäll Malåbo, hoppas ok, C.K) ;)
Mirjam Eliasson - 29 januari 2017

0 Thumbs up   0 Thumbs down

citat


En mening som har en fin betydelse av meningsfulla perioder.
En mening - 25 januari 2017

0 Thumbs up   0 Thumbs down

rävspel


Ett känt spelsystem i innebandy, ursprungligen infört av innebandylaget BK Räven, därav namnet rävspel. Påminner mycket om "skolrastbandy". Oorganiserat, gnälla på domarn, verbala utspel etc.
Anonym - 25 januari 2017

4 Thumbs up   2 Thumbs down

välfärdssamhälle


välfärdssamhället är att skapa ett samhälle där alla kan få chanser att få god mat, god vård och god utbildning och dessutom att etablera regler och lagar för att reproducera en bra livsstandard för alla nya generationerna
sergio aguila - 9 januari 2017

0 Thumbs up   0 Thumbs down

garantitillägg


Gjort en pensinosprognos men såg inget garantitillägg,var ser man det? Är född 31 juli
peter andersson - 22 december 2016

0 Thumbs up   2 Thumbs down

reliker


Reliker är kvarlevor som finns utav Helgon, eller tillbehörigheter, som helgon tidigare haft
jocke - 12 december 2016

0 Thumbs up   0 Thumbs down

referensbok


Referensbok är de större och dyrare böcker, som ordböcker och uppslagsverk, får man inte låna hem utan bara läsa på biblioteket.
alexander - 7 december 2016

0 Thumbs up   0 Thumbs down

presskonferens


En presskonferens eller pressträff är ett möte som journalister inbjuds till av organisationer som har något intressant att berätta.
Elin skitunge - 24 november 2016

0 Thumbs up   0 Thumbs down

ortnamnen i göteborgs och bohus län


Ett sedan slutet av 1600-talet känt gränsmärke, bestående av en upprest, spetsig sten, där nuvarande kommunerna
Kun
gälv, lilla edet och Stenungsund (tidigare inlands södra, inlands nordre och torpe härader) möttes kallas i lantmäteri-
Och domstolshandlingar Haraldsstenen. En mer folklig benämning är Areln vilket lär betyda: Botten på ommen, ugnen.
Men min fråga är finns det någon Harald som kan förknippas med stenen och dess placering.?
Sven Amnell - 14 november 2016

0 Thumbs up   2 Thumbs down

hudiksvall


Hudiksvall betyder en söt stad som ligger i Gävleborg. Och jag letar efter en Flickvän so är jättefin snygg även om jag bor i Ljusdal
Eliassen sven - 11 november 2016

0 Thumbs up   8 Thumbs down

putin


Putin betyder gud över mänskligheten och att man borde få lov att styra över allt och alla!!!! En andra betydelse är "fett snygg" på rysska och "han som alltid vinner".
xXVladimirPutinXx - 9 november 2016

8 Thumbs up   4 Thumbs down

kalibrera


Kalibrering sker genom att ett mätdon jämförs med en känd spårbar normal och är en uppmätning av hur rätt mätdonet visar under vissa specificerade betingelser. Kalibrering innebär inte att mätdonet trimmas eller justeras till att ge korrekta värden, även om en justering kan göras i samband med kalibrering.
Richard brankell - 3 november 2016

0 Thumbs up   0 Thumbs down

dispositiv


Myndigheters rätt att räkna sambor som gifta efter att ha varit mantalsskriven på samma adress i 3 år. T.ex vid ansökning av bidrag.
Lillemor Björkén - 13 oktober 2016

1 Thumbs up   2 Thumbs down

internalisering


En kvalifisert arverett som tilkommer den nærmeste blant siste eiers avkom til å overta udelt og etter billig takst arvelaters jordegods. Åsetesretten gjelder vilkårene for å overta en odelseiendom til en lavere pris.
Källa: lederkilden.no
KWAME - 11 oktober 2016

0 Thumbs up   0 Thumbs down

upplåtenhet


Heideggers beteckning på att människan (eller mer generellt: tillvaron) befinner sig i situationer där hon kännetecknas av en förståelse av sitt eget vara (existens), världen och varat i allmänhet. Upplåtenhet är därför lika med vara-förståelse.
Dagfinn Nåden - 9 oktober 2016

1 Thumbs up   0 Thumbs down

lökkupol


Har förstått, att lökkupolens uppåtsträvande riktning symboliserar den heliga anden utan vilken en kristen människa inte kan fungera.
Bengt - 2 oktober 2016

0 Thumbs up   0 Thumbs down

davrasjön


Davrar, i blekingskan, är ordet för gungflyn, flytande öar av vegetation, och Davrasjön i Hoka är en sjö med många sådana.
Urban Domeij - 18 september 2016

2 Thumbs up   4 Thumbs down

web wallet


för snabbare utbetalningar och mindre bekymmer med att behöva vänta en vecka eller så
john backans - 9 september 2016

2 Thumbs up   0 Thumbs down

stratifiering


TSI - är en teknik för bensininsprutning. Twincharged Stratified Injection, eller Turbocharged Stratified Injection.

Exempel på mening: En sak som man kan göra med variabla ventiltider (och i all synnerhet om motorn har flera insugningsventiler) är att låta motorn arbeta med s k STRATIFIERAD (skiktad) förbränning. Då kan man t ex låta motorn bara suga in luft under större delen av insugningstakten och dessutom tillföra litegrann bränsle på slutet. Om man får den skiktningen att hålla sig kvar under kompressionstakten, så får man en fet, lättantändlig bränsleblandning närmast tändstiftet men i övrigt mest bara luft i förbränningsrummet.
Urban Jönsson - 7 september 2016

2 Thumbs up   3 Thumbs down

bs


Den här betydelsen har en åldersgräns på 18+. Klicka här för att visa betydelsen.
Anonym - 6 september 2016   NSFW/18+

12 Thumbs up   4 Thumbs down

kejsarens nya kläder


Det handlar om ens eget samvete - ska man säga ifrån eller inte, när man ser att något är fel? Trots att majoriteten hävdar motsatsen.
Tekla - 6 september 2016

Sida:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10